The Instant Expert's Guide to Single Malt Scotch

Kevin Erskine
2006
ISBN: 0-9771991-1-8

Engelskspråkig utgåva, 82 s

En förhållandevis tunn bok, med mjuka pärmar och bläddrar man igenom lite snabbt med tummen, tycks det inte finnas så mycket innehåll.
En lite kaxig inledning med ett förord, där redaktören för Whisky Magazine, Dominic Roskrow, hyllar bokens princip om enkelhet och naken, relevant information (och mellan raderna dissar andra, mer pretentiösa verk). Detta förord är dessutom citerat på baksidan och på försättsbladet. Då kan man ju undra, har den inte fått bättre omdöme än att de måste skriva det själva?

Det är ju inte att plantera det bästa utgångsläget för en sån som jag som bara är ute efter att hitta svaga punkter...
Men jag måste ge mig. Eller rättare sagt, jag viker mig helt. Erskine täcker in det mesta av intresse! Visserligen avskalat och humorlöst, men med en viss personlig prägel, sammanfattar han essensen av whiskyvetande på bokens ca 80 sidor.

Jag vet inte vad jag ska säga att jag saknar. Här finns inga specifika whiskymärken upptagna, ingen destillerihistorik. Detta ligger helt i bokens linje, det finns andra böcker som specialiserat sig på det.
Möjligen kan man gnälla lite på bristen av vettiga illustrationer. Det finns ett par som tillför någonting, men de flesta är bara utfyllnad. Liksom citaten (naturligtvis, aldrig en whiskybok utan citat).

Är du lindrigt intresserad av whisky och vill ha lite mer än bara allmän kunskap, så har den här boken klart funnit sin nisch!


Betyg: