Whisky : A Brief History

Gavin D. Smith
2007
ISBN: 1-904332-69-2

Engelskspråkig utgåva, 96 s

Det här är en bok för den måttligt intresserade, men som ändå vill skaffa sig en snabb översikt och lite allmän bakgrund.
Jag är inte mycket för böcker som bara skrapar lite på ytan men jag måste säga att jag gillar den! Upplägget är opretentiöst och tilltalet lättillgängligt och sympatiskt. Det är egentligen bara de förbannade citaten som stör mig. Kan man inte skriva en bok om whisky utan att klippa in en diktvers av Robert Burns eller ett citat av Churchill??

Författaren tar upp whiskyns historia, tillverkning, legal såväl som illegal, snuddar något vid amerikansk, irländsk och japansk whisky. Som hastigast tecknas några porträtt av de större namnen inom whiskyindustrin, John Walker, Dewar, Jack Daniel och några till.
Här finns ingenting om några destillerier, märken, tappningar eller slutlagringar. Befriande att han lyckats låta bli det, för det dräller av böcker om sånt!
Mot slutet, en ordlista, inte längre än att man kan lära den sig utantill och hålla sig flytande på vilken whiskymingel som helst.
Boken avslutas med ett kort kapitel med lite statistik (inaktuell, såklart), lite webadresser och en förteckning över whiskyfestivaler (hallå, var har vi Stockholm Beer & Whisky Festival...). Och faktiskt, en bibliografi med hyggligt bra böcker, för den som vill fördjupa sig.

Tycker du att MacLeans, Ellsbergers eller Jacksons megaverk är för otympliga och storvulna, och vill ha något man trycker i sig på en timme eller två, är det här boken för dig!


Betyg: