Massor av Whisky (org. titel "Whisky Galore")

Compton Mackenzie
2003 (org. utg. 1947)
ISBN: 91-631-1539-5

En roman, inspirerad av en verklig händelse under 2:a världskriget. All whisky går på export och törsten är stor (för att inte säga, enorm) i Skottland. Plötsligt förliser ett skepp utanför öarna, där det hela utspelar sig. Skeppet visar sig vara lastat med 600 000 flaskor whisky, och hoppet återvänder till invånarna i byarna runt omkring!

Boken känns rätt avslagen. Intrigen är ganska enkel, den presenterar några sansade och förnuftiga karaktärer medan andra är mer eller mindre skruvade. Handlingen är något farsartad, men tar aldrig någon oväntad vändning.

Roligt? Nej, inte särskilt. Möjligen för 60 år sedan. Jag saknar dråpligheter och komiska poänger, men kanske har något gått förlorat i den svenska översättningen, även om jag inte tror det. Jag har inte läst originalet. Behållningen ligger snarare på skildrigen av den absoluta fixeringen vid whisky! Utan denna ädla dryck är allting hopplöst.

Boken finns filmad i brittisk tappning från 1949. Filmen är faktiskt riktigt underhållande och har kryddats med lite spänning och med den komik som boken saknar. (Är man uppmärksam kan man dessutom få höra hur de förbyttlade slainte mhath och uisge beatha uttalas...) Handlingen är något omgjord och en del bihandlingar och bifigurer strukits. Författaren själv förekommer i en liten biroll.

Verklighetens skepp hette SS Politician och förliste 1941 utanför ön Eriskay i Yttre Hebriderna. Hennes last var whisky, uppgifterna går isär, mellan 20 000 och 50 000 lådor har nämnts, och en del antas ha försvunnit ned i öbornas trutar.

Den här boken nämns på så gott som varenda websida som listar whiskylitteratur, så jag antar att det anses tillhöra någon slags allmänbildning i ämnet att ha läst den. Jag håller inte med.
Spara tid och se filmen istället!


Betyg: