The Scottish Whisky Distilleries

Misako Udo
2006
ISBN: 1-84502-130-4

Engelskspråkig utgåva, 610 s

Vilken bok!!
Eller, nej, det är ingen bok. Det är en katalog!
Det är ett referensverk som täcker in alla verksamma whiskydestillerier i Skottland, samt de flesta nedlagda och försvunna! Ett mastodontarbete som enligt hennes egen uppgift tagit tre år att sammanställa, men jag kan tänka mig att det ligger åtskilliga år av efterforskningar och studier dessförinnan!

Varje destilleri beskrivs i listform, visserligen med varierande mängd information men mycket uttömmande. Här finns t ex vilken jästsort som används, vilken kornvariant, mått och kapacitet på jäskar och destillationskärl, t o m vinkeln på lyne arm:en!
Naturligtvis finns även listat produktionsvolymer och vilka blendar respektive whisky ingår i. Vidare finns adresser, öppettider, tider för rundturer, und so weiter.
Med tanke på utförligheten blir man heller inte förvånad att finna namnet på destilleriets katt i den mån det finns någon!

Det enda problemet är att boken sannolikt fort blir inaktuell och redan nu kan man fråga sig om man överhuvudtaget törs lita på innehållet. Med tanke på behovet av ständiga uppdateringar vore en website förstås den bästa lösningen, men detta till trots, ser jag ingen anledning att inte äga den här boken!


Betyg: