Michael Jackson's Malt Whisky Companion

Michael Jackson
2004, 5:e utg.
ISBN: 978-1-4053-0234-0

Engelskspråkig utgåva, 448 s

Varje utgåva innehåller ytterligare något hundratal fler sidor än den föregående. Här har destilleriinformationen fått lite mer utrymme, liksom de inledande kapitlen om smaker och regionala egenskaper.
Smak- och doftobservationerna är korta och kärnfulla, på klassiskt jacksonmanér. Associationerna är något mer utvecklade än i tidigare utgåvor, med referenser bl a till pesto och ormbunkar, men aldrig helt obegripliga. Nåja, en del känns lite utflippade ("en lång promenad på en sandig strand"?? - The Ardbeggeddon Ardbeg 1972).

Fortfarande ägnas resten av världens single-malter bara en axelryckning. Irland, USA, Japan, Asien och Europa avverkas på sju sidor! Visserligen nämns några sorter och får till och en och annan poäng. Men det är tunt. Mycket tunt.

Det här är fortfarande den bok som gäller när det kommer till bedömningar. Den kommer säkert att hålla ett par år till, men sedan har den nog gjort sitt. Marknaden översvämmas av slutlagringar och tappningar, så att hålla ett sådant här verk uppdaterat blir inte det lättaste. Om nu någon skulle få för sig det efter Jacksons frånfälle...

Ännu så länge det bästa man kan hitta i handboksväg!


Betyg: