Malt Whisky Yearbook 2008

Ingvar Rönde (redaktör)
2007
IBSN: 978-0-9552607-2-8

Engelskspråkig utgåva, 274 s

Tredje utgåvan, och jag blev lite besviken. Artiklarna har kortats ned med ca 20 sidor sett från föregående årgångar. De tilltalar mig inte heller på samma sätt som tidigare. Jag menar, artiklar som "Chivas Brothers" och "Whisky Nouveau" platsar mer i Whisky Magazine än här, liksom intervjun med Diageos marknadsdirektör...

Inget har däremot förändrats i den ca 150 sidor långa destillerispecifika delen, förutom att de nedlagda destillerierna har flyttats till en sammanfattande del i slutet och huvuddelen listar nu bara de aktiva.
Överskådligheten är lika föredömlig som tidigare!

Ett nytt avsnitt om "Blended Scotch" har tillkommit, som kompensation för de försämrade inledande artiklarna, kanske? Hursomhelst, Gavin D. Smith har skrivit några sidor om olika aspekter av blending. Intressant! Här finns också en lista på de 20 bäst-säljande blendarna, med lite historisk bakgrund och statistik.

Sammanställningen "Whisky Shops" finns kvar, vilket uppskattas! Avsnittet "New Books", som varit ganska utförligt i tidigare utgåvor, har nu begränsats till en ynka sida, enligt uppgift beroende på att det inte givits ut så många nya böcker under det gångna året. Det har jag svårt att tro.
Se även Malt Whisky Yearbook 2006 och Malt Whisky Yearbook 2007.

Ett litet tapp i standarden för denna utgåva, men trots det ändå värd att äga. Priset är ju förhållandevis lågt, så du får mycket för pengarna!


Betyg: