Malt Whisky Yearbook 2006

Ingvar Rönde (redaktör)
2005
ISSN: 1748-9555

Engelskspråkig utgåva, 273 s

Den första boken i en förhoppningsvis mycket lång serie av årsböcker som sammanfattar det whiskyår som varit och vad som förväntas av det kommande!
I första delen finns ca 70 sidor med artiklar av de ledande skribenterna i branschen; Ulf Buxrud, Michael Jackson, Helen Arthur och Charles MacLean, för att nämna några. Namnen säger säger väl i och för sig ingenting om kvalitén, men allt är faktiskt mycket läsvärt! Speciellt vill jag lyfta fram Charles MacLeans artikel om whiskyns eventuella smakförändring under årens lopp och Helen Arthurs artikel om slutlagringar.

Nästa del, själva huvuddelen av boken, utgörs av ca 150 sidor destillerispecifik information, totalt mer än 120 skotska, irländska och japanska destillerier, även vissa som numera är nedlagda!
För varje destilleri finns en spalt i marginalen med historiskt viktiga data, uppställt på ett överskådligt vis, kontaktinformation och kapacitet, i den mån destilleriet fortfarande är verksamt.
Fylligheten i texten hålls på en lagom nivå, en helsida per destilleri, de lite större och populärare får två sidor. Frikostigt med högkvalitativa färgbilder.
Här finns inga smakanalyser, house styles eller liknande redovisat, vilket känns OK, det finns andra böcker att vända sig till om man är intresserad.

Högklassiga och tidlösa artiklar kompletterade med aktuell whiskyinformation. Oundgängligt!
Har du inte denna tidiga utgåva, så skaffa den!


Betyg: