The Whisky Barons

Allen Andrews
2002
ISBN: 1-897784-84-8

Engelskspråkig utgåva, 144 s

Fem färgstarka whiskypersonligheter behandlas, och deras liv och bidrag till whiskyvärlden beskrivs: James Buchanan (Black & White), Thomas Dewar (White Label), Peter Mackie (White Horse), James Stevenson (Johnnie Walker) och Francis Berry (Cutty Sark).

Språket är bitvis något svårtillgängligt, även för den vane läsaren av engelsk litteratur. Man får en känsla av att skribenten mognat något som författare mellan avsnitten. Men den är inte tungläst på något sätt, anekdoter blandas med väsentliga fakta, så vill du ha något utöver det vanliga att briljera med bland dina whiskyvänner, så nog hittar du en del här!

En invänding är att materialet bitvis är aningen tunt. Stevenson t ex, delar kapitel med Mackie, blir bortträngd av den senare och får inte mycket mer än ett par sidors utrymme. Det känns som om var och en av de här gubbarna hade kunnat ge underlag till en hel bok själva! Jag tycker också att bildmaterialet är något sparsamt och illa valt. Små bilder på kontorsarbetare och annan arbetskraft där de bara syns som små grå pluttar, tillför inget och kan lika gärna vara.

Boken gavs ursprungligen ut 1977 och är här utgiven i nytryck av Neil Wilsons förlag The Angel's Share. Att originalet har drygt 30 år på nacken gör ingenting, det är tidlös blendedhistoria, detta.
Om författaren Allen Andrews (1913-1984) är tyvärr föga känt.

Den här boken ska du ha läst!


Betyg: