Scotch Whisky

Charles MacLean
2002
ISBN: 1-84000-327-8

Engelskspråkig utgåva, 224 s

Huvuddelen av boken utgörs av två uppslagsdelar, där den första beskriver single malt och single grain whisky, den andra listar blended whiskies.

Det här är en äkta pocketbok, med allt vad det innebär. Styva pärmar, men den går faktiskt in i innerfickan på jackan eller kavajan om man så vill. Sidantalet till trots, är den heller inte särskilt tjock.
Det valda typsnittet är superpluttigt (1 mm) och kräver hygglig belysning om man vill slippa anstränga ögonen (fan, jag börjar bli gammal...).

Innehållsmässigt är den OK! De först 30 sidorna beskriver whiskyhistoria, tillverkning, regionala skillnader, tips om tillvägagångssätt vid provningar, et c. Det gamla vanliga, med andra ord, men det verkar vara oundvikligt i whiskyböcker överlag.

De kommande, drygt 170 sidorna, utgör själva uppslagsdelen, där "varje tillgänglig single och vatted malt och grainwhisky samt whiskylikör, och alla ledande märken av blended whisky" beskrivs, för att citera baksidestexten i egen översättning.
Jag har inte kollat, men det stämde säkert med läget då boken gavs ut. Många sorter är det!
Single-whiskyn beskrivs mera utförligt med historia och smakobservationer - dock ingen direkt betygsättning - medan blendisarna får nöja sig med bara bakgrundsinformation. Vilket är nog så intressant!
Det här är ju också en kille som har förmåga att skriva om whisky på ett sätt som gör att vem som helst kan begripa!
Inga fjolliga associationer i smaknötterna, utan det är "grassy", "peaty" och "oily" som gäller!

De avlutande appendixen innheåller bl a information om oberoende buteljerare och specialiserade försäljningsställen, vad man ska tänka på om man ska ge sig på att börja samla whisky (och inte dricka den??) samt en litteraturförteckning. Kan inte hjälpa det, men jag gillar litteraturförteckningar. Det är kul att se vad andra har för referenser och det ger ett seriöst intryck.

Jag kan tänka mig att peta ned den i handbagaget eller innerfickan när man reser utomlands och behöver något att luta sig mot när man botaniserar i tax-free shoppen!


Betyg: