The Malt Whisky File : The Essential Guide for the Connoisseur of Malt Whiskies and Their Distilleries

John D Lamond & Robin Tucek
2001, 3:e utg.
ISBN: 1-870195-072-6

Engelskspråkig utgåva, 256 s

Baserad på boken The Malt File, av samma författarpar, har de inledande kapitlen i stort sett kopierats från den äldre boken. Denna version har dock utökats väsentligt med information om varje destilleri, smak- och doftanalyser. Det var välbehövligt, men tyvärr känns den ju bara som en sorgfällig imitation av Michael Jackson's Malt Whisky Companion, till och med det fysiska formatet är detsamma!

Flera olika tappningar finns med - till och med en SMWS-tappning i något fall. Det finns även en "availability"-bedömning för varje tappning, med en skala från 0 till 10, där 0 innebär att den inte längre är tillgänglig. Det förvånande är att en stor andel av de beskrivna tappningarna har en tillgänglighet på 1 och i vissa fall 0! Det här gör att boken kanske inte appellerar till den genomsnittlige whiskyentusiasten, vi är ju främst intresserade av whisky som man faktiskt kan få tag på!

Hur som helst, överskådligheten är hygglig och hanterbarheten vad man kan förvänta sig. Det samlade totalintrycket blir att boken på det hela känns rätt OK.
Nu är ju mitt ex några år gammalt och jämför man med "konkurrenten" Jacksons version från samma tid, vinner den senare!


Betyg: