SCOTCH : The Whisky of Scotland in Fact and Story

Sir Robert Bruce Lockhart
1970 (4:e utg)
ISBN: 0-370-00060-9

Engelskspråkig utgåva, 184 s

Det här lär vara en klassiker i whiskylitteraturen. Jag förstår inte riktigt varför. Det är visserligen en välskriven bok och åtminstone första halvan är hyggligt intressant, men jag är svårflörtad när det gäller böcker.
De inledande kapitlen behandlar whiskyns historia och i synnerhet ur en högländares synvinkel. Histora blandas med anekdoter och personbeskrivningar. Det är ganska mycket som hinner avhandlas. Författaren växte upp på highlanddestilleriet Balmenach och detta har förstås präglat hans minnen.

Del två behandlar whiskybaronerna; Dewar, Walker, Buchanan, Haig och Mackie. Jag låter mig inte imponeras. Är man intresserad, finns dessa personligheter (utom Haig) beskrivna i Allen Andrews utmärkta bok, The Whisky Barons. Historiskt sett har avsnittet bäring på den tid då blendedindustrin vaknar till liv och whiskyn tar ett rejält kliv uppåt, såväl kvalitets- som kvantitetsmässigt.

Tredje och sista delen är lite mer av en gäspning. Fokus ligger på 1900-talet fram till 1970, bildandet av DCL, förbudstiden i USA och hur pris och förbrukning varierat (ökat) på whisky. Här faller tyvärr författaren in i ett ganska trist sifferrabblande. Det ligger säkert en del möda bakom en sådan sammanställning, men det är bara så ointressant. Gör inte så, låt det vara en uppgift för årsböckerna eller tabellverken.

Illustrationer saknas helt. Jag ska inte säga att man direkt saknar dem, men vore man novis på området, kan jag tänka mig att en beskrivning av destilleriprocessen gör sig ganska förvirrande utan bilder. För att inte tala om hur en kolonnbrännare fungerar.
Avsnitten om whiskybaronerna hade förstås mått bra av lite bildmaterial, också.
Den här utgåvan kom ut samma år författaren avled, men boken hålls vid liv av hans son och kommer ut i nya upplagor lite då och då. Det verkar dock inte vara någon större skillnad, annat än att statistiken i slutkapitlet uppdateras.
Det finns bättre böcker om whisky, välj en annan.


Betyg: