WHISKY: Top 100 Single Malts

Henrik Aflodal
2007
ISBN: 978-91-85581-11-5

Herr Aflodal tycks utan större besvär kunna knåpa ihop åtskilliga sidor om whisky.
Han besitter en kunskap om drycken och dess historia som få andra. Här har vi en marksten på drygt 500 sidor.
Ett knasformat som inte passar vare sig i bokhyllan eller i fickan. Han hade tjänat på att hålla ned omfånget till en tredjedel eller kunnat välja att ge ut den i två eller tre delar. Icke så. Han kommer med en bok som knappt går att hantera. Den spänstiga bindningen gör att man måste tvångshålla boken med båda händerna och inte kan lämna den uppslagen. Den är definitivt inte bekväm som sänglitteratur.

Aflodals analyser och hans blommande språk blir bara för mycket!
Vad sägs om (An Cnoc) ”Lovande estrig fruktstart kommer av sig, ersätts av stillsam brödig maltighet, nålstick av tangerine piggar upp, mot slutet intar ekkrydda scenen. Halvlång eklarmande eftersmak, oljigt undflyende, stråk av bittermandel”, bla, bla, bla… Vad fan. Det är whisky det handlar om.

Registret kräver lupp och god belysning för att kunna läsas av oss som passerat 40. De menlösa svartvita bilderna hade jag kunnat klara mig utan. Ska det vara bilder, förväntar jag mig att de ska förmedla någonting. Men, som han säger i förordet, ”Bokens organisation är nyskapande”. Jovars.

Möjligen är jag oförtjänt negativ. Trots allt har boken också vissa kvalitéer och det är trist att den ska behöva dras med format- och layoutproblem. Innehållsmässigt förmedlar de nära 400 sidorna om de olika destillerierna faktiskt en hel del intressant information!
Men det är ingenting man sitter och sträckläser, det är helt enkelt för rörigt och tröttande. Den kunde fungera utmärkt som referensmaterial, om uppgifterna varit mer överskådligt sorterade och det funnits ett register som var läsbart. Synd på så mycket jobb.

Är det här då en bok du behöver? Nja. Det finns faktiskt bättre böcker i ämnet. Måste du absolut ta del av Aflodals poesi, vänta åtminstone till nästa upplaga och hoppas på att han sansat sig och arbetat om formatet.


Betyg: